Zeleninu očistíme. Rozetřeme česnek a smícháme ho se lžící vody a lžící sójové omáčky. Rybu očistíme, potřeme připravenou česnekovou pastou a alespoň hodinu marinujeme. Zatím si nasekáme chilli papričky najemno a rozpustíme máslo.
Potom platýse grilujeme při velmi mírné teplotě a potíráme zbylou pastou.
Když je ryba měkká, přelijeme ji rozpuštěným máslem, posypeme chilli papričkami, polijeme zbylou sójovou omáčkou a zakapeme citronem.
Grilovaného platýse po Javánsku podáváme s brambory.
Při vší úctě, platýz je masem ryba jemná a kostma hojná.Snažil jsem se najít kompromis.Záleží na tom kde ji koupíte. V Pule na rybním trhu na Istrii někdy, u bárek po ránu taky jenom někdy. Když koupíte platýze někde tam vykuchejte ho,polejte kvalitní sojovkou a do břicha dejte nezralé fíky které v té oblasti natrháte kdekoliv.Fíky jenom omejte,nakrájejte na podélné čtrvrtky,nijak se nesnažte loupat. A dutinu břišní nezašívat.Prostě zaviňte do alobalu,ale pevně a nechte do oběda jenom tak.Do té doby gril na obyčejné dřevěné uhlí bude akorát,prostě to na něj položte,obložte paprikou, rajčatatama, česnekem dle chuti posypte a asi tak půl hidiny nechte být. Pak alobal otevřte, zeleninu přisypte a těšte se.