1 snítka | čerstvý rozmarýn | |
2 ks | filet z lososa s kůží | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý bílý pepř | ||
2-3 špetky | koriandr mletý | |
směs bylinek na ryby | ||
příloha | ||
6 plátků | cuketa | |
1-2 ks | rajče | |
1 ks | citron | |
podle potřeby | ||
olivový olej |
1. Čerstvé filety s kůží očistíme a případné kůstky odstraníme pinzetou. Pak filet z obou stran potřeme olivovým olejem, osolíme, opeříme, ochutíme koriandrem a necháme v chladu alespoň 2 hodiny dležet.
2. Mezitím si připravíme zeleninu. Rozkrojený citron, rajče a na plátky nakrájenou cuketu potřeme olejem ochuceným bylinkami (tymián, koriandr, šalvěj) na ryby.
3. Gril roztopíme na střední teplotu, rošt potřeme rozmarýnovou větvičkou namočenou v ochuceném oleji a vložíme filety kůží dolů. Grilujeme, dokud nebude kůže propečená dozlatova a z boku filet nezbělá do výše asi 1,5 cm. To trvá přibližně 6 - 8 minut (záleží na výšce filetu). Poté lososa otočíme a dopečeme asi daších 5 minut.
4. Zároveň na gril přidáme rozkrojené poloviny citronu, kousky rajčat a plátky cukety, které z obou stran grilujeme dorůžova. Grilovaný filet s křupavou kůžičkou naservírujeme na talíře, obložíme grilovanou cuketkou, rajčetem a citronem a podáváme s dušenými brambory s hráškem. Ale bude jistě chutnat i jen tak s bílým pečivem.
Grilovačka v přírodě? Mapa 50 grilovacích míst ukáže, kam se vypravit
Léto přímo vybízí ke grilování. Chtěli byste si také užít barbecue v přírodě s přáteli, ale nemáte gril? Přesně pro vás připravila redakce Vaření.cz mapu více než padesáti veřejných grilovacích míst po celé republice.
Halloumi – perfektní sýr do letních salátů i na gril
Už jste slyšeli o halloumi? Tenhle slaný, a i jinak velmi specifický sýr, pochází z ostrova Kypr a řadí se mezi pochoutky středomořské kuchyně. Patří mezi nejstarší sýry na světě a v posledních letech se objevuje i u nás, především během oblíbených letních grilovaček. Halloumi se skvěle hodí na pánev, do trouby i na gril, protože se ani vlivem vysoké teploty neroztéká a drží tvar.
Tip na rychlou večeři: Recept na tatarák z lososa krok za krokem
V jednoduchosti je krása, to platí i v kuchyni. Dnes si podle fotonávodu připravíme tataráček z lososa, na který budeme potřebovat jen pár ingrediencí. Pokrm můžeme podávat i jako slavnostní pohoštění pro hosty.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena