125 g | máslo | |
0.3 ks | celer | |
1 ks | citron | |
2 ks | mrkev | |
2 hrstě | brokolice | |
2 ks | lime | |
2 ks | losos | |
50 ml | olivový olej | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř |
Lososa omyjeme, naložíme do marinády z citronu, oleje a soli. Já přidávám i kopr.
Celá příprava jídla je pak jen otázkou času, než uvaříme mrkev, celer a brokolici. Zeleninu očistíme, nakrájíme na stejně velké kousky a uvaříme doměkka. Po uvaření rozmačkáme na kaši a dochutíme solí či bylinkami.
Jakmile je zelenina hotová, zapneme gril a vložíme do něj lososa. Já griluji i s plátky citronu pokladenými na rybě. V mezidobí si připravím limetkovou šťávu ze dvou limet, kousku másla, trochy oleje, soli a pepře. A máme všeho hotovo a můžeme servírovat.
Grilovaný losos s limetkovou omáčkou a kaše z mrkve, brokolice a celeru chutná opravdu výborně a za sebe ho doporučuji jako zdravý oběd, který nezklame.
Ryby jsou celkem oblíbenou surovinou pro grilování a rožnění. Používají se v celku, ale i porcované. Využívají se k tomu velmi dobře i různé "kleště - obracečky", ve kterých ryba drží svůj tvar, tolik se nepřipaluje a je i pro samotného aktéra grilování tento nástroj velkým pomocníkem. Před samotnou úpravou ryby vykucháme, dle vlastní zvyklosti stáhneme z kůže nebo jen oškrábeme, omyjeme a osušíme. Pozor dáme u pstruhů a línů - ty škrabat nemusíme, pouze je vykucháme a dobře omyjeme. Jestliže budeme grilovat rybu v kůži, na několika místech ji nařízneme, aby nepopraskala. Lépe se pak také nasolí a okoření. Rybu zbytečně nezbavujeme ploutví, lépe drží tvar a maso se při grilování nerozpadne. Vhodné ryby pro grilování: sladkovodní ryby, kapr, cejn, pstruh, úhořmořské ryby, makrela, hejk, mořská štika, ale také rybí filé.
Jídelníček je spíše bohatý na maso vepřové, maso hovězí, možná i drůbeží. Rybí maso v něm často chybí, což je obrovská škoda. Tělo ochuzujeme o spoustu výživných látek.
Autor:5jideldenne
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena