2 ks | lilek | |
1-2 ks | chilli paprička | |
250 g | nakládané cibulky | |
marináda | ||
---|---|---|
3 stroužky | česnek | |
150 ml | olivový olej | |
lžíce | petrželová nať | |
1 lžíce | čerstvý koriandr | |
1 ks | červená chilli paprička | |
1 lžíce | čerstvá pažitka | |
podle chuti | ||
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
citronová šťáva |
Nejdříve si připravíme marinádu. Bylinky omyjeme, jemně usekáme a oloupaný česnek prolisujeme. Chilli papričku zbavíme jadérek a nakrájíme nadrobno. V misce promícháme olivový olej s čerstvě mletým pepřem, solí, prolisovaným česnekem, usekanými bylinkami a chilli papričkou. Lilky očistíme a podélně rozkrojíme na poloviny. Ostrým nožem do dužiny uděláme hlubší zářezy ve tvaru mřížky. Pracujeme opatrně, abychom lilek neprořízli. Nyní dužinu i v zářezech zakapeme citronovou štávou, bohatě potřeme marinádou a jednotlivé půlky lilku uzavřeme do alobalu. Pak balíčky odložíme do chladu a necháme asi 1 hodinu marinovat. Okapané sterilované cibulky po třech kusech napíchneme na špejle nebo silnější párátka a potřeme zbývající marinádou. Alobalové balíčky s lilky grilujeme asi 20 minut. Pak lilky vyjmeme z obalu a přímo na uhlících opékáme za občasného obracení dalších 15 minut. Spolu s lilky ogrilujeme i cibulkové špízy. Grilovaný lilek rozdělíme na porce, ozdobíme cibulkami, chilli papričkami a čerstvými bylinkami. Grilovaný lilek s cibulkou podáváme s bagetou.
Speciál o grilování: Protože Češi grilování milují!
Grilování a opékání špekáčků na ohni k létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena