100 ml | bílý jogurt | |
500 g | vepřová panenka | |
2 ks | červená cibule | |
2 ks | bílá paprika | |
0.5 lžičky | červená kari pasta | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Vepřovou panenku odblaníme, očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky asi 2 x 2 cm silné. Pak maso vložíme do mísy, osolíme, zakapeme olejem, promícháme s jogurtem a kari pastou a necháme v chladu asi 2 hodiny odležet. Oloupanou červenou cibuli rozkrojíme na šestiny a rozebereme na klínky. Kapii zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtverce ve velikosti masa. Připravenou cibuli a kapii osolíme, opepříme a promícháme s malým množstvím oleje. Odleželé maso střídavě napichujeme s cibulí a kapií na jehly až do vypotřebování zásob. Špízy zvolna ogrilujeme při střední teplotě za občasného potírání olejem a obracení ze všech stran dorůžova. Jemně pikantní grilované špízy z vepřové panenky s cibulí a kapií podáváme jako hlavní chod se zeleninovými saláty. Vhodnou přílohou jsou brambory připravené na oblíbený způsob, nebo jen dobré pečivo.
Speciál o grilování: Protože Češi grilování milují!
Grilování a opékání špekáčků na ohni k létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena