5-6 lžic | olej | |
150 g | anglická slanina | |
6 ks | jarní cibulka | |
600 g | vepřová panenka | |
2 ks | paprika různobarevná | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
drcený tymián | ||
mletý černý pepř |
Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Hlavičky jarních cibulek očistíme a podle velikosti rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny. Maso a cibulky vložíme do velké mísy, osolíme, ochutíme pepřem a tymiánem, promícháme s olejem a necháme v chladu 2 hodiny odležet. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na kousky stejně velké jako maso. Na jehly, nebo předem namočené špejle, střídavě napichujeme slaninu, maso, cibuli a papriku a nakonec špízy potřeme zbývajícím olejem, ve kterém bylo maso naložené. Gril roztopíme na střední teplotu a rošt potřeme slaninou. Špízy opékáme z každé strany přibližně 5 - 8 minut. Pak opečené špízy zabalíme do alobalu necháme ještě asi 5 - 7 minut odpočinout. Grilované špízy s vepřovou panenkou a jarní cibulkou podáváme jako hlavní chod při grilovací párty. Jako přílohu můžeme zvolit pečené brambory nebo pečivo a oblíbené omáčky.
Halloumi – perfektní sýr do letních salátů i na gril
Už jste slyšeli o halloumi? Tenhle slaný, a i jinak velmi specifický sýr, pochází z ostrova Kypr a řadí se mezi pochoutky středomořské kuchyně. Patří mezi nejstarší sýry na světě a v posledních letech se objevuje i u nás, především během oblíbených letních grilovaček. Halloumi se skvěle hodí na pánev, do trouby i na gril, protože se ani vlivem vysoké teploty neroztéká a drží tvar.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena