1 hrst | sůl | |
1 ks | kuře | |
1 ks | světlé pivo | |
podle chuti | ||
---|---|---|
čerstvé bylinky |
Kdo by neměl rád grilování. Tento recept je vhodný na grilování v troubě i na venkovním grilu, jen přizpůsobíme dobu pečení a podmínky. Grilované celé kuře je jeden z nejčastějších pokrmů, který nejen že grilovaný chutná nejlépe, ale dokáže zasytit celou rodinu najednou. Díky tomuto receptu dosáhneme šťavnatého kuřete s krásně křupavou kůrčičkou.
A jdeme na samotnou přípravu. Prosolíme celé kuře zevnitř i z venku, kuře musí být samozřejmě dobře očištěné. Otevřeme plechovku piva (500 ml), trochu odpijeme (cca půlku). Do plechovky s pivem nasypeme bylinky, já dávám libeček, tymián, rozmarýn, ale každý podle své chuti. Bylinky nám kuřecí maso během pečení/grilování krásně ovoní.
Kuře usadíme na plechovku, dáme na gril a přiklopíme. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba hodinu a půl, po této době máme luxusní kuře hotové a téměř bez práce. Na gril, kde nejde dobře regulovat teplota, doporučuji hliníkovou misku pod kuře, ale nebude tak křupavá kůžička. I tak však výsledek stojí za to.
Grilované kuře na pivu podáváme s brambory na jakýkoliv způsob, ale záleží jen na nás, jakou přílohu si dopřejeme. Výborný je i jakýkoliv salát ze sezónní zeleniny.
Foto: Shutterstock.com
Speciál o grilování: Protože Češi grilování milují!
Grilování a opékání špekáčků na ohni k létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Autor:herbrych
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena