Lahodné a také oku lahodící krevetové špízy pro milovníky plodů moře. Úžasná chuťovka pro zahradní dýchánek, skvělá letní večeře, ale i dokonalý předkrm pro událost slavnostnějšího rázu. Vyzkoušejte a nechte si chutnat!
směs | ||
---|---|---|
1500 g | čerstvé krevety | |
50 g | máslo | |
4 lžíce | citronová šťáva | |
4 stroužky | česnek | |
1 větvička | čerstvý nebo sušený tymián | |
1 větvička | čerstvé oregáno | |
na ozdobu | ||
1 svazek | petrželka | |
podle potřeby | ||
4 lžíce | olivový olej | |
podle chuti | ||
2 špetky | sůl | |
příloha | ||
1 hrst | salátové listy (polníček, čekanka, dubáček) | |
1 ks | francouzská bageta |
Když hledáte jednoduché a výživné jídlo, krevety mohou být skvělou volbou. Obsahují jen zanedbatelné minimum kalorií a zároveň jsou velmi bohaté na výživové látky. Můžete je připravit v troubě, na pánvi, ve fritéze nebo na grilu, kombinovat je s těstovinami, zeleninou i rýží. Naprosto skvělé jsou v pikantní marinádě, restované, pečené i smažené. Jejich příprava je snadná a naděláte s nimi při každé příležitosti spoustu parády. Zkuste například tyto jednoduché a výtečné špízy, kterými potěšíte děti i dospělé.
1. Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky, petrželku nasekáme nahrubo. Krevety oloupeme, osolíme a napícháme na špejle. Na větší pánvi pak rozpalíme olej a asi tři minuty na něm krevety za občasného promíchání opékáme do růžova. Hotové krevety vyjmeme a dáme stranou.
2. Na stejné pánvi pak necháme rozpustit máslo a na něm orestujeme připravený nakrájený česnek. Vmícháme bylinky a citronovou šťávu, chvilku podusíme a poté sundáme z plotny. Ochucené máslo přelijeme přes krevety a bohatě zasypeme nasekanou petrželkou.
3. Grilované krevetové špízy podáváme s jednoduchým vícedruhovým salátem, například z rukoly, polníčku, listů z listového salátu a římského salátu. Salát lehce osolíme a pokapeme olivovým olejem. Nakonec přiložíme pečivo dle chuti, například lehce opečenou bagetku, celozrnné pečivo nebo rozpečenou bagetu s bylinkovým máslem.
Jídelníček je spíše bohatý na maso vepřové, maso hovězí, možná i drůbeží. Rybí maso v něm často chybí, což je obrovská škoda. Tělo ochuzujeme o spoustu výživných látek.
Jak konzumovat mořské plody: Manuál, díky kterému se při stolování nezapotíte
Dovolená u moře - to je také ochutnávání místních specialit a lahůdek, třeba těch z mořských plodů. Bojíte se objednat si šneky, krevety či ústřice, protože nevíte, jak se správně konzumují? Seznamte se s naším manuálem a tentokrát si bez obav dopřejte, na co máte chuť.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena