sůl | ||
4 ks | paprika | |
petrželka | ||
rajčata | ||
cuketa | ||
rozmarýn | ||
2 ks | čekanka | |
1 svazek | chřest | |
bazalka | ||
houby | ||
pepř | ||
olivový olej | ||
citronová šťáva | ||
dresink | ||
---|---|---|
1 palička | česnek | |
sůl | ||
2 ks | žloutky | |
olivový olej | ||
citronová šťáva | ||
směs | ||
rajčata | ||
paprika | ||
jarní cibulka | ||
1 ks | zelená chilli paprička | |
1 ks | červená chilli paprička |
1. V našem jídelníčku není zeleniny a ovoce nikdy dost. Jsme zvyklí je podávat většinou v syrovém stavu nebo ve formě různých salátů. Zelenina ale může být i vhodnou surovinou pro grilování. Zeleninu a používáme dobře omytou od nečistot (hlína apod.). Nejčastěji grilujeme cukety, patisony, kedlubny, rajčata, papriky, jablka, hrušky a banány. Lilek vybíráme vždy menší, stejně jako cuketu, papriku nikdy nekupujeme zelenou. Cibule je nejlepší bílá, žampiony vybíráme jen pěkné a čerstvé. Když krájíme zeleninu na plátky, ať jsou centimetr silné, nikdy ne tenčí. Před položením na gril potřeme rošt olejem. Grilovanou zeleninu používáme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu ke grilovaným masům.
2. A teď pojďme na samotný recept. Celou paličku česneku rozkrojíme napůl. Připravíme si alobal, na který nasypeme sůl, pokapeme ho olivovým olejem, pak na něj položíme česnek okrojenou částí dolů, zabalíme a dáme péct na gril. Z chřestu odkrojíme tvrdé konce, čekanku rozkrojíme napůl, papriku zbavíme jádřince a rozčtvrtíme, cuketu nakrájíme na plátky, rajčata rozpůlíme. Všechnu zeleninu osolíme a opepříme a vložíme spolu s houbami na gril. Na dno mísy nasypeme sůl, pepř, nakrájenou petrželku, bazalku a rozmarýn. Potom pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou.
3. Orestovanou zeleninu obalíme ve směsi, kterou jsme si připravili v míse. Teď si připravíme dresing: z grilu vyndáme upečený česnek, jednotlivé stroužky oloupeme a spolu s olivovým olejem a solí rozmělníme v hmoždíři. Pak utřený česnek přendáme do mísy a přidáme k němu dva žloutky, citronovou šťávu a pepř. Postupně přiléváme olivový olej a vyšleháme dresing. Jako alternativu ke grilované zelenině si připravíme ještě zeleninu čerstvou - nakrájíme papriky, rajčata, jarní cibulku, přidáme nakrájené chilli papričky a všechno dohromady promícháme v míse. Grilovanou zeleninu s dresingem z pečeného česneku podáváme k různým příležitostem.
Zdroj: iPrima.cz - Rozpal to, šéfe!
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Slunečné počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí sváteční grilovačku.
Grilujeme kuřecí maso: Perfektně propečené kuřecí špalíčky, stehna i špízy
Grilování při nižší či střední teplotě, dostatečně nahřátý a olejem potřený rošt, ale také použití termosondy pro kontrolu vnitřní teploty, to jsou základní předpoklady pro dobře propečené kuřecí maso. Přinášíme vám 8 receptů, které doporučujeme zařadit na grilovací seznam.
Grilování na všechny způsoby: Naučte se grilovat kukuřici i brambory
Grilování, rožnění, barbecue - opékání na otevřeném ohni je staré tisíce let. A dodnes se při něm lidé s nadšením setkávají při přípravě jídla, oslavách a letních párty.
Autor:Zdeněk Pohlreich
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena