Menší plátky rybího filé pokapeme citronovou šťávou a necháme alespoň 15 minut uležet. Pak je papírovým ubrouskem osušíme a zprudka osmažíme na rozehřátém oleji z obou stran.
Osolíme a opepříme. Zapékací misky nebo mušle vymažeme máslem a vložíme do nich osmaženou rybu.
Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a krátce osmahneme na másle. Jemně posolíme, opepříme a narovnáme do misek kolem porcí rybího filé.
Na každou porci rozetřeme asi 1 lžíci zakysané smetany (můžeme i šlehačku ke šlehání) a posypeme nastrouhaným sýrem. Zapékáme nejlépe v horkovzdušné troubě s vrchním grilem asi 10 - 15 minut, dokud sýr nezrůžoví.
Gratinované rybí filé se žampiony podáváme jako předkrm s bílým pečivem. Hodí se i na silvestrovskou slavnostní „tabuli“.