máslo | ||
---|---|---|
1 kostka | máslo |
Přepuštěné máslo je například v Indii součástí ajurvédské medicíny, ale u nás jej používala už Magdalena Dobromila Rettigová, nejde tedy o nic převratně nového. Přepuštěné máslo vyniká dlouhou trvanlivostí, v uzavřené nádobě vydrží i několik měsíců. Můžeme na něm bez obav smažit řízky, přitom je vhodné pro osoby s intolerancí na laktózu, protože proces jeho přípravy zbaví máslo mléčných bílkovin. Zároveň máslo po této proceduře neztratí nic ze své typické lahodné chuti. Je skvělé například do sladké rýže nebo na potírání pečiva.
Máslo dáme do kastrůlku se silnějším dnem a na mírném ohni jej pomalu rozehříváme. Až začne probublávat, ztlumíme plamen, bude prskat, pěnit a musíme být opatrní, aby se nezačalo připalovat. Na povrchu se bude srážet bílkovina, kterou snadno sebereme děrovanou lžící. Až bude máslo čisté a bílkovina vysrážená, přestane prskat a my jej můžeme stáhnout z ohně. Necháme máslo zchladnout a přecedíme přes jemné síto do čisté sklenice. Po úplném vychladnutí sklenici s ghí pevně zavíčkujeme.
Ghí - přepuštěné máslo uchováváme v chladu.
Recept na domácí máslo krok za krokem
Výroba domácího másla nás nevyjde výrazně levněji, než když jej koupíme, ale máslo lze různě dochutit a poté se nám výroba voňavého a čerstvého domácího másla opravdu vyplatí.
Delikatesa za pár korun: Domácí bylinkové máslo krok za krokem
Bylinkové máslo skvěle chutná na grilovaném masu, pečené rybě, bramborách, ale klidně i jen tak na rozpečené bagetě. Recept je velmi snadný, přitom působí na každém pokrmu luxusním dojmem.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena