těsto | ||
---|---|---|
500 g | hladká mouka | |
1 kostka | droždí | |
250 ml | mléko | |
50 g | cukr | |
50 g | máslo | |
2 ks | vejce | |
1 špetka | sůl | |
náplň | ||
1 kelímek | švestková povidla | |
na ozdobu | ||
1 hrnek | mletý mák | |
3 lžíce | moučkový cukr | |
poleva | ||
1 balíček | vanilkový pudink |
Droždí smícháme s mlékem, přidáme cukr a necháme na teplém místě vykynout. Přidáme rozehřáté máslo, mouku, vejce, cukr a sůl, vypracujeme hladké těsto. Vyválíme a z těsta krájíme větší kousky, které naplníme povidly a dobře uzavřeme. Knedlíky necháme ještě na pomoučeném vále chvíli nakynout pod utěrkou.
V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu a v ní knedlíky vaříme asi pět minut pod poklicí, poté obrátíme a vaříme dalších pět minut. Knedlíky vařením ještě hodně nakynou. Poté vyndáme a propíchneme vidličkou.
Germknödel - rakouský knedlík s povidly podáváme hojně posypaný mákem s moučkovým cukrem a přeléváme řidším vanilkovým pudinkem.
Výběr těch nejlepších receptů: Domácí knedlíky nasladko i naslano
Češi je milují - knedlíky na jakýkoliv způsob! Kynuté, bramborové, plněné uzeným i ovocem. Přinášíme vám výběr těch nejlepších receptů.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena