6 ks | vejce | |
1 lžíce | máslo | |
80 g | šunka | |
2 ks | brambory | |
150 ml | voda | |
2 špetky | šafrán | |
150 ml | bílé víno | |
1 lžíce | třtinový cukr | |
80 g | kozí sýr | |
500 g | bílý chřest | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Nejdříve si připravíme veškeré suroviny pro přípravu frittaty. Začneme bramborovou náplní. Menší brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo do mísy se studenou vodou. Nastrouhané brambory vypereme ve dvou čistých vodách, scedíme a v utěrce vymačkáme. Takto připravené brambory osolíme, opepříme, orestujeme (za stálého míchání) na malém množství oleje dorůžova a necháme na ubrousku vychladnout.
Bílý chřest oloupeme a větší dřevnaté části stonku odkrojíme. Poté chřest nakrájíme na dílky dlouhé asi 2 cm, vložíme do hluboké pánve, zalijeme, vodou a vínem, ochutíme cukrem, solí, šafránem a zjemníme máslem. Chřest zvolna vaříme (táhneme), tak aby byl akorát na skus. Žluťoučký chřest necháme okapat a vychladnout.
Nyní připravíme frittatu. Vejce prošleháme se smetanou, solí a pepřem, šunku nakrájíme na nudličky a kozí sýr nakrájíme na kousky. Na pánev s kovovou rukojetí a horkým olejem vylijeme vaječnou směs, do které rozprostřeme orestované brambory, kousky chřestu a nakrájenou šunku. Směs osolíme, opepříme a pečeme zvolna, dokud okraje a dno vajec z části neztuhnou a střed bude ještě tekutý.
Poté na omeletu rozprostřeme kozí sýr, pánev vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme asi 8 - 10 minut dozlatova. Upečenou frittatu s bílým chřestem přesuneme na talíř, rozdělíme na porce a podáváme s bramborovou kaší jako hlavní chod, případně samotnou jako chuťovku.
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Jemná a krémová: Polévka ze zeleného chřestu krok za krokem
Vyzkoušejte polévku ze zeleného chřestu. Je jemná, krémová a s rozpečenou bagetkou sypanou sýrem chutná báječně. Recept je velmi jednoduchý.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena