2-3 stroužky | česnek | |
30 g | máslo | |
5-6 ks | brambory | |
2 ks | cibule | |
3 lžíce | hladká mouka | |
1-1 l | hovězí vývar | |
1 lžíce | čerstvá petrželka | |
2 lžičky | mletá sladká paprika | |
3 ks | vídeňský párek | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
kmín | ||
mletý pepř |
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Česnek a brambory oloupeme. Brambory nakrájíme na menší kostky. Ve velkém hrnci rozehřejeme kousek másla nebo sádla, vsypeme cibuli a dozlatova osmahneme.
2. Do cibulového základu přidáme prolisovaný česnek a jen krátce osmahneme, aby nezhořkl. Za stálého míchání přisypeme hladkou mouku, opražíme a přisypeme mletou papriku. Zalijeme částí horkého vývaru a metličkou šleháme, aby nám nevznikly hrudky. Přilijeme zbylý vývar a vhodíme na kostičky nakrájené brambory. Frankfurtskou polévku doplníme o trochu kmínu, pepře a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut do změknutí brambor.
3. Na závěr vsypeme na kolečka nakrájené vídeňské párky, přisolíme a přisypeme petrželku. Polévku ještě 2 - 3 minuty prohříváme. Frankfurtskou polévku servírujeme v miskách či hlubokých talířích a podáváme s čerstvou bagetkou. Polévku můžeme dozdobit snítkou petrželky nebo jiné čerstvé bylinky.
!TIP k obměně frankfurtské polévky
Polévku můžeme chuťově doplnit přidáním rozemnuté majoránky a přidáním smetany ke zjemnění.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena