těsto | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
150 g | máslo | |
150 g | cukr moučka | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
250 g | hladká mouka | |
0.8 balíčku | kypřicí prášek | |
podle chuti | ||
ovoce | ||
podle potřeby | ||
1 lžíce | máslo na vymazání formy | |
1 hrst | polohrubá mouka na vysypání |
Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Nejlépe ve vyšší míse a pomocí ručního šlehače při vyšších otáčkách. Poté postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem a zašleháme při nejnižší rychlosti. Vymažeme a vysypeme (polohrubou moukou) koláčovou formu a rozprostřeme do ní těsto. Pokud použijeme ovoce jako jablka či broskve, nakrájíme je na kousky a vtlačíme do těsta. Pokud použijeme třeba borůvky, můžeme je zamíchat do těsta ještě před jeho přesunem do formy. Francouzský ovocný koláč pečeme asi 45 minut při 185 °C. Jestliže začne ke konci koláč navrchu hodně tmavnout, přikryjeme jej alobalem. Koláč je sám o sobě výborný, ale pokud si chceme dopřát většího potěšení, můžeme ho lehce ohřát (v mikrovlnné troubě) a podávat s vanilkovou zmrzlinou.
Spojení chutí, které vás bude bavit: Upečte křehký rebarborový koláč s třešněmi
Recept na křehký koláč se sezónním ovocem, který vás naučíme opět krok za krokem.
Koláče z dozrávajícího ovoce: Vsaďte na rychlé a jednoduché pečení
Moučníky, ve kterých má ovoce dominantní podíl. Ať už použijete jahody, třešně, meruňky či lesní ovoce, výsledek bude vždy dokonalý a koláč vám bude mizet pod rukama.
Autor: Margueritta
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena