1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
1 dl | mléko | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
80-100 g | cukr krupice | |
3-4 ks | hruška | |
150 g | hladká mouka | |
3 lžíce | rostlinný olej | |
poleva | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
80 g | máslo | |
3 lžíce | skořicový cukr | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
mouka na vysypání |
Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr, špetku soli a vyšleháme. Do vaječné pěny přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Přilijeme mléko, olej a pečlivým mícháním připravíme hladké těsto. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Polovinu těsta na francouzský hruškový koláč vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté formy. Na těsto poklademe plátky hrušek a zalijeme druhou půlkou těsta. Hruškový koláč dáme péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Mezitím si připravíme polevu. Máslo rozpustíme, přidáme 3 lžíce skořicového cukru a vejce. Mícháme a prohříváme, dokud se cukr nerozpustí. Upečený hruškový koláč vyjmeme z trouby a propícháme na více místech vidličkou. Na koláč vlijeme připravenou polevu a vložíme do trouby na dalších 20 minut. Upečený hruškový koláč nakrájíme na trojúhelníčky, je dobrý teplý i studený, jak kdo má rád. Francouzský hruškový koláč před podáváním pocukrujeme, ozdobíme lístkem meduňky či máty a podáváme jako jemný moučník.
Koncem prázdnin přichází období dozrávání hrušek. Toto lahodné ovoce znali již staří Římané a k nám přišlo z Východu. Hruška je dosti podceňovaným ovocem, ale zaslouží si své místo v našem jídelníčku.
Tip na neděli: Jemný hruškový koláč se skořicí
Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena