4 ks | žloutek | |
65 g | cukr krupice | |
500 ml | smetana ke šlehání | |
1 ks | vanilkový lusk |
1. Nejprve si dáme rozeřát troubu na 160 °C. Do kastrolku si dáme smetanu a přidáme rozkrojený a vyšrábaný vanilkový lusk (včetně prázdného lusku). Pomalu prohříváme za stálého míchání pod bodem varu a poté odstavíme.
2. Mezitím si dáme do kovové (nebo skleněné) mísy žloutky, přisypeme cukr a důkladně pomalu prošleháváme do světla metličkou. Nemělo by se šlehat rychle šlehačem, aby se nevytvořilo moc pěny. Z částečně vychladlé smetany vyndáme prázdný lusk a poté po lžicích lijeme a zašleháváme do žloutků s cukrem. Opravdu pomalu a postupně, ať z toho nemáme míchaná vajíčka.
3. Dáme si vařit vodu do rychlovarné konvice. Nachystáme si vyšší pekáč a umístíme do něj 4 malé zapékací misky. Ze směsi posbíráme pěnu a přelijeme do vyšší nádoby s nálevkou. Vždycky promíchneme, nalijeme čtvrtinu do malé zapékací misky a opakujeme před každou mističkou. Vanilka má tendenci se usazovat na dně nádoby a tak by byla všechna až v poslední misce. Nakonec už stačí jen podlít horkou vodou do poloviny výšky mističek a péct při 160 °C 30 - 45 minut.
4. Jakmile zezlátne povrch a směs získá konzistenci pudinku, máme hotovo. Francouzské crème brûlée necháme zchladnout na lince a pak dáme vychladit do lednice na pár hodin.
5. Před podáváním posypeme tenkou vrstvičkou krystalového cukru a opálíme flambovací pistolí, aby povrch zkaramelizoval. Francouzské crème brûlée zdobíme čerstvým ovocem a snítkou meduňky či máty.
!TIP k přípravě
Aby se vám krém při přípravě nesrazil, zahřívejte ho velmi zvolna a nezapomínejte míchat. Nezvyšujte teplotu a mějte trpělivost. Jakmile totiž žloutek zahřejete příliš, srazí se a místo hladkého krému získáte sladká míchaná vejce.
Jak zahnat mizernou náladu? Sáhněte po božských dezertech
Nedejte špatným náladám šanci! Zkuste si zlepšit den a připravte si jeden z luxusních dezertů., které jsme pro vás pečlivě vybírali.
Naučte se lahodné italské tiramisu podle tradičního receptu
Ve vršovické restauraci Osteria Da Clara vaří poctivou italskou kuchyni. Majitel a šéfkuchař Glenn Švarc pro nás připravil nadýchané tiramisu podle tradičního receptu. Na přípravu budete potřebovat: Cukr, vejce (žloutky), espresso, cukrářské piškoty, marsala (případně amaretto nebo jiný likér) a mascarpone.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena