těsto | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
1 balení | mozzarella | |
1 lžička | kypřicí prášek | |
5 lžic | rýžový sirup | |
95 g | kokosová mouka | |
30 g | pudinkový prášek s pravou vanilkou | |
na potření | ||
máslo | ||
med | ||
náplň | ||
250 ml | mléko | |
1 miska | švestky | |
1 kelímek | tvaroh | |
100 g | mletý mák | |
1 lžička | perníkové koření | |
1 lžíce | medovina | |
3 lžíce | rýžový sirup |
1. Začneme umixováním mozzarelly dohladka, přidáme zbytek surovin na těsto a znovu promixujeme. Vzniklé těsto přikryjeme potravinářskou fólií a dáme odležet zhruba na hodinu do lednice. Mezitím si připravíme náplně. Mák svaříme v rendlíku v mléce a mícháme do zhoustnutí, ochutíme perníkovým kořením, medovinou a přisladíme rýžovým sirupem (popřípadě medem či jiným oblíbeným sladidlem).
2. Těsto přemístíme do koláčové formy vystlané pečícím papírem, natřeme tvarohem (případně trochu oslazeným), na to navrstvíme makovou náplň a poklademe nakrájenými švestkami.
3. Fit švestkový koláč pečeme 20 - 30 minut, sledujeme okraje koláče. Až budou upečeny dozlatova, je koláč dopečen. Pro vylepšení chuti můžeme ihned po dopečení potřít okraje i švestky rozpuštěným máslem smíchaným s medem pomocí mašlovačky.
4. Fit švestkový koláč bez mouky krájíme na klínky, lze podávat teplý i studený. Zbylou část koláče uchováváme v lednici.
Recept na švestkový koláč s tvarohem krok za krokem
Švestek jsou plné zahrádky i trhy, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečeme tento koláč, nešlápneme vedle, je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a akorát sladký.
Vrhněte se na povidla. Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena