2-3 stroužky | česnek | |
3 ks | brambory | |
0.5 ks | cibule | |
1 konzerva | loupaná rajčata | |
2-3 lžíce | třtinový cukr | |
4 lžíce | kozí tvaroh | |
500 g | široké fazolové lusky | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
3 špetky | tymián | |
1-2 ks | bobkový list | |
mletý černý pepř | ||
čerstvý kopr | ||
1 špetka | drcené nové koření | |
podle potřeby | ||
500-700 ml | zeleninový vývar |
Fazolové lusky očistíme, zbavíme stopek a podélných vláken a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Čerstvý kopr nakrájíme najemno. V hrnci nasucho orestujeme cibuli s česnekem, vmícháme konzervu rajčat a koření (bobkový list, tymián, nové koření a pepř), přidáme cukr a sůl, podlijeme malým množstvím vývaru a přivedeme k varu. Jakmile se cukr rozpustí, rozmělníme rajčata vidličkou, vmícháme fazolové lusky a nakrájené brambory, vše podlijeme vývarem tak, aby byla zelenina zpola ponořená.
Fazolové lusky v rajčatové omáčce zvolna dusíme doměkka. Během dušení omáčku podle potřeby podléváme vývarem. Nakonec vmícháme nasekaný kopr a podle chuti vše přisladíme nebo okyselíme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Fazolové lusky v rajčatové omáčce rozdělíme na porce, na každou rozdrobíme přírodní sýr nebo kozí tvaroh a ozdobíme čerstvým koprem. Podáváme jako hlavní chod s pečivem, někomu postačí jen tak.
Videorecept: Čínské brambory a červené fazole pro všechny, kteří milují pikantní pokrmy
Levně, zdravě a chutně - tak se dá jednoduše shrnout dnešní hlavní chod z brambor a červených fazolí. Vše skvěle doplní chilli papričky, chilli pasta, česnek a šalotka - o solidní pálivosti nemůže být pochyb.
Videorecept Rajčatová polévka s fazolemi
Léto pomalu končí a s přicházejícími chladnými dny nastává období, kdy se rádi zahřejeme polévkou. Rajčatová polévka s fazolemi je zdravá, vydatná a hned po první lžíci oceníte dokonalé propojení chutí.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena