80 g | máslo | |
250 ml | mléko | |
250 ml | smetana | |
2 lžíce | hladká mouka | |
1 ks | velká cibule | |
2 misky | fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
sůl | ||
pepř | ||
citronová šťáva |
Fazolové lusky scedíme a necháme okapat. Pak je nakrájíme na větší kousky, záleží na velikosti lusků. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Osmažíme ji na másle téměř dozlatova. Když začne cibule tmavnout, zaprášíme ji hladkou moukou a necháme usmažit růžovou jíšku. K horké jíšce, za stalého míchání, přiléváme studené mléko a pak i smetanu. Stále mícháme a přivedeme k varu. Krátce povaříme. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme ještě trochu mléka. Pak přidáme pokrájené fazolové lusky, podle chuti osolíme, opepříme a ještě chvíli vaříme. Nakonec omáčku ochutíme citronovou šťávou, případně octem nebo lákem z fazolek. Můžeme přidat i špetku cukru, záleží na chuti. Fazolky se smetanou můžeme podávat bez masa s uvařenými brambory. Pokud je budeme servírovat s masem, doporučuji usmažené maso kuřecí, ale i uvařené hovězí maso.
Krkonošské kyselo: Levná polévka, která zasytí a zahřeje
Pravé krkonošské kyselo sloužilo v chudých rodinách mnohdy jako hlavní chod. Nenašli byste v něm vejce, mléko a cibuli. Vařilo se zásadně ze sušených hub. Polévka je hustá a podává se s brambory.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena