300 g | fazolové lusky | |
100 g | prorostlá anglická slanina | |
1 ks | cibule | |
4 stroužky | česnek | |
150 g | batáty | |
100 g | rajčata | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
0.5 lžičky | čerstvý nebo sušený tymián | |
grilovací koření | ||
ocet |
Fazolové lusky očistíme od stopek a nakrájíme na kousky asi 4 cm dlouhé. Poté fazolky povaříme ve vroucí osolené a octem okyselené vodě asi 7 minut a ihned ochladíme studenou vodou. Vychladlé fazolky necháme okapat. Omyté batáty nakrájíme na hranoly nebo plátky, ochutíme grilovacím kořením a na malém množství oleje osmažíme dozlatova a odložíme stranou. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky a rajčata na kousky.
V hluboké pánvi orestujeme slaninu dozlatova a vmícháme cibulku s česnekem a tymián. Za stálého míchání vše opékáme, dokud se směs nerozvoní a poté přidáme fazolové lusky. Fazolky, osolíme, opepříme a zvolna opékáme asi 8 minut a vmícháme rajčata a ještě asi 2 minuty restujeme. Nakonec směs promícháme s opečenými batáty, dochutíme solí a pepřem, prohřejeme a ihned podáváme.
Fazolkovou směs s rajčaty a batáty podáváme jako teplou přílohu k masům, ale výborně chutná i samostatně.
Originální letní jednohubky na zahradní párty
Máme tu oblíbený čas letních posezení, rodinných grilovaček i zahradních párty, kdy se nějaký ten neotřelý nápad na originální formu pohoštění vždycky hodí. Klasické chlebíčky jsou sice vždycky fajn, ale pro horký letní večer možná trochu těžké do žaludku. Kolečka rohlíků máznuté česnekovou pomazánkou zase příliš nevypovídají o fantazii a snaze hostitele.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena