600-800 g | farfalle | |
12 plátků | anglická slanina | |
12 ks | zelený chřest | |
omáčka | ||
---|---|---|
1-2 stroužky | česnek | |
sůl | ||
bílé víno | ||
muškátový oříšek | ||
250 ml | sladká smetana | |
120 g | tvrdý sýr | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý pepř | ||
podle potřeby | ||
olivový olej |
1. Zelený chřest oloupeme, pokud máme dřevnaté konce, odřízneme je. Chřest vaříme v osolené vodě s kostkou cukru 8 minut.
2. Těstoviny uvaříme v osolené vodě "na skus". Poté je scedíme a necháme okapat.
3. Smetanu přivedeme k varu, přidáme nastrouhaný sýr (minimálně 45 % tuku) a najemno utřený česnek. Na mírném ohni za stálého míchání necháme sýr spojit se smetanou, pak ochutíme muškátovým oříškem a solí, podle potřeby rozředíme vínem.
4. Uvařený okapaný chřest dáme na plochý podnos, pokapeme olejem, poprášíme solí a pepřem a několikrát obrátíme. Rozpálíme gril a dáme chřest. Grilujeme, až začne hnědnout, pak jej hned sundáme. Stejně rychle opražíme slaninu na suché pánvi.
5. Farfalle s grilovaným chřestem naaranžujeme na talíře a podáváme horké. Pro vegetariány můžeme slaninu vynechat.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Afrodiziakum i elixír mládí - zamilujte si chřest!
Český chřest byl ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality. O jeho mezinárodním věhlasu se však u nás téměř nevědělo. Chřestová sezóna, tedy období sklizně mladých výhonů, trvá přibližně od poloviny dubna do poloviny června. Pojďme si ji užít.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena