Kuřecí stehenní řízky nebo prsa omyjeme, zlehka naklepeme, osolíme a posypeme grilovacím kořením. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Maso vložíme do vymaštěného pekáče a dáme upéct do trouby při 160 °C na 20 minut. Na upečené maso poklademe cibuli, zasypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct.
Pět středních brambor nakrájíme na klínky, osolíme, posypeme tymiánem, pokapeme olejem a dáme na plech. Brambory vložíme do trouby a pečeme 15 minut při 170 °C. Poloměkké brambory potom zapečeme do křupava při 220 °C asi na 10 minut.
Do tatarské omáčky přidáme dva prolisované stroužky česneku, jednu lžíci kečupu, sladkou chilli omáčku a špetku pálivé papriky. Připravíme tak ďábelskou omáčku.
Farářovo tajemství s pečenými brambory a ďábelskou omáčkou naservírujeme na talíře a jako oblohu můžeme přidat nakrájené rajče, papriku nebo jinou zeleninu podle své fantazie.