500 g | cizrna | |
1 ks | cibule | |
4 stroužky | česnek prolisovaný | |
2 hrstě | medvědí česnek | |
0.5 hrnku | olej | |
podle chuti | ||
---|---|---|
3 lžičky | sůl | |
1 lžička | mletý pepř |
Cizrnu propláchneme a minimálně na 12 hodin ji namočíme do vody. Poté slijeme vodu a cizrnu v mixéru rozmixujeme na jemno. Místo mixéru můžeme použít i mlýnek na maso. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájený medvědí česnek. Podle chuti osolíme a případně opepříme. Tuto směs důkladně promícháme, případně můžeme ještě chvilku mixovat.
Z této směsi rukama vyvalujeme kuličky nebo placičky, které smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Můžeme připravit i v troubě, ale budou sušší.
Hotové kuličky chutnají výborně v tortille s česnekovým dipem a čerstvým salátem.
Toto množství vyjde zhruba 45 kuliček falafelu s medvědím česnekem.
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Sezóna medvědího česneku odstartovala - naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu
Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena