Sušené dubáky namočíme na 30 minut do teplé vody. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno, očištěný česnek pokrájíme na drobné kostky, petrželovou nať posekáme na drobno, vymačkáme šťávu z citronu a feferonku pokrájíme na jemno.
Čerstvou červenou kapii zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na kratší proužky. Zelený hrášek necháme ve studené vodě rozmrazit, potom scedíme od vody. Dlouhozrnnou rýži několikrát omyjeme ve vlažné vodě a necháme dobře odkapat od vody na sítku.
V hrnci na rozehřátém másle orestujeme cibuli, feferonku, kapii a rýži do zesklovatění, krátce opečeme česnek, jen ho necháme pěkně rozvonět - asi 1 minutu, přidáme namočené dubáky, přilijeme horkou vodu, které má být spolu s vodou z dubáků dvojnásobné množství.
Přilijeme citronovou šťávu, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým kořením, přivedeme vodu do varu, promícháme, hrnec přikryjeme pokličkou. Dále snížíme plamen na minimum a na mírném ohni dusíme 15 minut.
Vypneme plamen a necháme dojít ještě 15 minut pod pokličkou. Na závěr vmícháme scezený hrášek, který změkne zbytkovým teplem pod pokličkou, přidáme posekanou petrželovou nať a rýži načechráme vidličkou.
Eintopf z dušené rýže a dubáků servírujeme horký. Jde o rychlý mimořádně chutný voňavý eintopf, k tomu nádherně vonící po dubácích a česneku s jemně osvěžující pikantní chutí po citronové šťávě a feferonce.