500 g | dýně Hokaido | |
100 g | brambor | |
1 ks | mrkev | |
3 stroužky | česnek | |
50 g | pórek | |
80 g | tavený sýr | |
1700 ml | zeleninový vývar | |
3-4 lžíce | máslo | |
150 g | tarhoňa | |
80 g | strouhaný parmazán | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
0.5 lžičky | mletý zázvor | |
0.5 lžičky | kari | |
2 lžíce | pažitka nasekaná |
1. Omytou dýni Hokaido zbavíme semen a nakrájíme na kousky. Bramboru a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky. Oloupaný česnek prolisujeme a omytý pórek nakrájíme na nudličky. Tarhoňu nebo jiné drobné těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, necháme okapat a omastíme máslem.
2. Dýni, bramboru, mrkev a pórek za stálého míchání orestujeme ve větším hrnci na másle dozlatova. Pak přidáme prolisovaný česnek, mletý zázvor, kari koření, sůl a pepř a vše zalijeme vývarem. Zeleninu zvolna vaříme asi 15 až 20 minut doměkka. Poté přidáme tavený sýr a dále vše za občasného míchání zvolna povaříme, dokud se sýr nerozpustí. Nyní vše rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka a podle potřeby dochutíme solí, pepřem a mletou chilli papričkou.
3. Tarhoňu rozdělíme do talířů, přelijeme horkým dýňovým krémem posypeme nasekanou pažitkou a ihned podáváme. Pokrm servírujeme se strouhaným parmazámen a chilli kořením, který si stolovníci do pokrmu přidávají podle své vlastní chuti.
Dýňový speciál: Top recepty, které si navždy zamilujete
Dýně jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, oslav Halloweenu a čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. S příchodem sychravého počasí zařazujeme do svého jídelníčku dýně na vícero způsobů, jejich velkou výhodou je, že jdou připravit naslano i nasladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé.
Dýňová polévka s jablkem a zázvorem
(doba přípravy 35 min)
Thajsko, Indie i Amerika: Dýně a její zpracování ve světových kuchyních
Dýně známe jako báječnou podzimní dekoraci, ale mnozí z nás nedají dopustit ani na zdravé a chutné dýňové pokrmy. Na zahradách dýně působí tak trochu jako rozpínavý plevel, ale nakonec jsme rádi za úrodu plodů, které při správném skladování mohou vydržet až do jara. A česká kuchyně rozhodně není jediná, ve které má dýně na podzim stálé místo ve zpracování.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena