0.5 ks | hokaido | |
1 ks | batát | |
1 l | zeleninový vývar | |
100 ml | rostlinná smetana | |
2 stroužky | česnek | |
podle chuti | ||
---|---|---|
1 lžička | pepř a sůl |
Dýni hokaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na menší kousky. Batát oloupeme a také nakrájíme na kostky.
Do hrnce nalijeme olej a na něm chviličku orestujeme dýni s batáty, poté zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme zhruba 15 minut do změknutí. Poté přidáme prolisovaný česnek, sůl a špetku pepře a tyčovým mixérem rozmixujeme do jemného krému. Poté přidáme rostlinnou smetanu, promícháme a vaříme zhruba ještě 5 minut. Poté je dýňová polévka s batáty hotová a můžeme ji horkou podávat. Zdobíme bylinkami, semínky apod.
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena