1 ks | citron | |
1 kg | cukr krupice | |
1.2 kg | dýně | |
5-6 lžiček | skořice mletá | |
1 balíček | skořice celá |
Dýni omyjeme, odkrojíme stopku, rozpůlíme a vydlabeme. Dýni nakrájíme na menší kousky. Nakrájenou dýni dáme do širšího hrnce, přidáme špetku soli, celou skořici a zalijeme asi 1,3 l vody. Dýni vaříme 20 minut doměkka. Voda se nám částečně vypaří. Mezitím z citronu vymačkáme šťávu. Z uvařené dýně vyndáme skořici. Dýni rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Pokud chceme mít džem hladký, použijeme mixér. Jinak ale necháme v džemu vyznít kousky. K dýni přidáme větší část cukru, citronovou šťávu a dále vaříme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Hotový džem ochutnáme a podle chuti ještě doladíme cukrem. Nakonec vmícháme mletou skořici. Zkontrolujeme, zda džem houstne. Dáme lžičku džemu na talířek a počkáme, jestli zatuhne. Pokud ne, ještě povaříme. Horký dýňový džem plníme do čistých a vypařených sklenic. Dýňový džem skladujeme v chladu a po otevření sklenice v ledničce. Dýňový džem se skvěle hodí ke krémovým sýrům společně s crackery, bílému jogurtu, studenému krůtímu masu a paštice. Ale dá se použít i k plnění moučníků a dezertů.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Marmelády a džemy ke konci léta patří: Sáhněte i po netradičních surovinách
Jahody, rybíz, meruňky nebo třešně - marmelády a džemy z těchto druhů ovoce zná každý. Ale zkoušeli jste připravit džem z dýně, rajčat, brusinek a hrušek? Máme pro vás prima recepty, které vás chuťově překvapí.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena