3 stroužky | česnek | |
2 lžíce | olivový olej | |
0.5 ks | dýně Hokaido | |
1 lžíce | sušené lahůdkové droždí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý barevný pepř |
Dýni hokkaido dobře omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme měkký střed se semínky. Dýni nakrájíme na měsíčky a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Pokapeme lžící oleje a osolíme. Dýni pečeme cca 20 minut na 200 °C, až je měkká. Upečenou dýni necháme vychladnout. Dýni vložíme do mixéru, přidáme olivový olej (zbylou 1 lžíci) a promixujeme. Do dýňového pyré přidáme čerstvě mletý pepř, lahůdkové sušené droždí a oloupaný česnek. Znovu promixujeme. Dýňový dip ochutnáme a podle potřeby dosolíme. Dýňový dip podáváme v mističkách a používáme jako zeleninovou omáčku vhodnou k namáčení.
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
Recept na polévku z pečené dýně krok za krokem
Dýňové polévky patří v podzimním a zimním čase mezi jedny z nejoblíbenějších. Pokud dýni předem upečeme, chuť polévky bude výraznější. Fotorecept krok za krokem.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena