1 lžička | máslo | |
1 ks | cibule | |
6 lístků | šalvěj | |
0.5 hrnku | parmazán | |
1.5 hrnku | dýně | |
8 hrnků | kuřecí vývar | |
2 hrnky | rýže arborio | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř | ||
na ozdobu | ||
4 lístky | čerstvá šalvěj |
Menší cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dýni očistíme a nakrájíme také na kostičky. Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme na něm cibuli, až zesklovatí. Přidáme rýži arborio a 1,5 hrnku horkého kuřecího vývaru. Vše důkladně promícháme, tak aby rýže nasákla co nejvíce vývaru. Přidáme opět 1,5 hrnku vývaru a promícháme. S dalším vývarem přidáme ještě dýni a šalvěj. Tento postup opakujeme do té doby, než rýže absorbuje většinu vývaru. Podle chuti vmícháme sůl a pepř. Po 25 - 30 minutách ochutnáme. Jestliže nám přebývá mnoho vody, tak ji samozřejmě odlijeme. Rýže má být al dente, tedy pevná, ale křehká. Než přidáme nastrouhaný sýr, necháme dýňové rizoto chvíli odstát. Dýňové rizoto se sýrem servírujeme na hlubokých talířích se snítkou šalvěje.
Foto: Shutterstock.com
Dýňové hody: Vaříme z dýně od snídaně po večeři
Je tady půlka září, sychravější počasí a s tím i potřeba dopřát tělu syté pokrmy, které nám dodají vitamíny a hlavně nás zahřejí. K tomu nám skvěle poslouží právě dýně, ať už máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě oblíbená Hokkaido. Pojďme si z dýně připravit snídani, oběd i rychlou večeři.
Autor:100
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena