1 ks | červená cibule | |
100 g | anglická slanina (plátky) | |
1 ks | paprika červená | |
100 ml | bílé víno | |
1 lžička | sušený libeček | |
1 lžička | římský kmín | |
1 stroužek | prolisovaný česnek | |
těsto | ||
---|---|---|
300 g | dýně Hokaido | |
300 g | brambory | |
150 g | polohrubá mouka | |
100 g | hladká mouka | |
1 lžíce | solamyl | |
1 ks | vejce | |
1 lžička | sůl | |
0.5 lžičky | sušený česnek | |
1 špetka | koriandr mletý | |
0.3 lžičky | mletý zázvor | |
podle potřeby | ||
olej | ||
podle chuti | ||
strouhaný parmazán |
Den předem uvaříme brambory ve slupce a očitěnou dýni upečeme v troubě při 180°C doměkka. Slaninu nakrájime na jemné nudličky a očištěnou a jadérek zbavenou červenou papriku nakrájíme na drobné kostičky. Velkou oloupanou červenou cibuli nakrájíme na jemné proužky.
Vychladlé oloupané brambory a pečenou dýni prolisujeme, nebo nastrouháme najemno. Přidáme vejce, obě mouky, solamyl, sůl, sušený česnek, mletý koriandr, mletý zázvor a na pomoučeném vále rychle vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvoříme váleček o průměru asi 1,5 cm a nožem odkrajujeme kousky, noky asi 1 cm silné. Připravené noky zaprášíme hladkou moukou a vkládáme do vroucí osolené, římským kmínem a libečkem ochucené vody a zvolna povaříme asi 8 až 10 minut. Poté noky slijeme a zakapeme olejem, aby se neslepily.
V hluboké pánvi na oleji orestujeme slaninu a cibuli dorůžova. Pak vmícháme nakrájenou papriku a prolisovaný česnek, vše krátce orestujeme a zalijeme vínem. Veškerou tekutinu necháme za občasného míchání odpařit a přidáme noky. Směs prohřejeme a ihned servírujeme.
Dýňové noky na slanině rozdělíme na porce, posypeme parmazánem a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou zeleninové saláty.
Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy
Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?
Dýňové kari s cizrnou krok za krokem
Podzim je za dveřmi a spolu s ním i dýňová sezóna. Pojďme si tentokrát připravit dýni trochu netradičně - na kari spolu se stále oblíbenější cizrnou.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena