směs | ||
---|---|---|
1 ks | dýně Hokaido | |
1 lžíce | sádlo vepřové | |
2 stroužky | česnek | |
1 lžička | kari | |
1 lžička | sůl | |
1 špetka | pepř | |
1 lžička | citronová šťáva | |
příloha | ||
8 ks | chlebové topinky |
Dýni Hokkaido pečlivě očistíme, (nakrájet ji můžeme i se slupkou), nakrájíme na kostky či na plátky a poklademe na plech vyložený pečícícm papírem. Pečeme na 180 stupňů Celsia doměkka.
Upečenou dýni rozmačkáme šťouchadlem na brambory, vmícháme sádlo, utřený česnek, kari, sůl a pepř. Ochutíme trochou citronové šťávy a necháme zcela vychladnout. Hotovou dýňovou pomazánkou potíráme chlebové topinky nebo i tousty. Hodit se může i na čerstvé pečivo či jednohubky.
Dýňový olej: Proč si jej dopřát a jak ho využít v kuchyni?
Dýňový olej má lahodnou chuť a považuje se za dokonalý všelék. Získává se ze semen tykve obecné neboli dýně a lisuje se za studena. Má specifickou chuť i vůni, charakteristická je pro něj tmavě zelená přecházející do červena, až téměř černá barva, a příznačná oříšková chuť, díky které je velmi oblíben. Je skvělý do salátů, ale třeba i k dochucení těstovin.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena