4 stroužky | česnek | |
2 ks | brambory | |
1 ks | cibule | |
1 ks | jablko | |
0.8 l | voda | |
0.5 lžičky | zázvor | |
1 lžička | kurkuma | |
3 lžíce | olivový olej | |
50 ml | kokosové mléko | |
1 lžička | garam masala | |
1 ks | dýně Hokaido | |
2-3 lžíce | sušené lahůdkové droždí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý barevný pepř |
Středně velkou dýni hokaido omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na kostky. Větší brambory oloupeme a nakrájíme také na kostky. Oloupanou cibuli a česnek hrubě nasekáme. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na měsíčky. V hrnci rozehřejeme olivový olej, někdy přidávám i kousek másla. Vsypeme cibuli a pár minut restujeme. Přidáme dýni, brambory, česnek a opět chvíli restujeme, občas promícháme. Poté vsypeme jablko, sůl, mletý zázvor, kurkumu, koření garam masala, pepř a zalijeme vodou. Dýňovou polévku vaříme cca 20 minut do změknutí brambor a dýně. Poté obsah v hrnci rozmixujeme do hladké konzistence, zjemníme kokosovým mlékem a podle potřeby dochutíme pepřem a solí, já přidáme i trochu sušeného lahůdkového droždí. Dýňovou polévku po indicku rozlijeme do talířů, dozdobíme zelenou bylinkou a podáváme, skvěle se hodí čerstvý koriandr, ale protože jsem jej zrovna neměla po ruce, nahradila ho čerstvá bazalka a čerstvě mletý pepř. Polévku podáváme samotnou, s krutony nebo čerstvým pečivem.
Dýňové hody: Vaříme z dýně od snídaně po večeři
Je tady půlka září, sychravější počasí a s tím i potřeba dopřát tělu syté pokrmy, které nám dodají vitamíny a hlavně nás zahřejí. K tomu nám skvěle poslouží právě dýně, ať už máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě oblíbená Hokkaido. Pojďme si z dýně připravit snídani, oběd i rychlou večeři.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena