0.5 hrnečku | olej | |
1 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
1 ks | dýně | |
1 lžička | kari koření | |
2 l | zeleninový vývar | |
1 kelímek | sladká smetana | |
2 lžičky | mletý barevný pepř | |
podle chuti | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
podle potřeby | ||
1 ks | bílé pečivo |
Velkou cibuli nasekáme nadrobno a na rozehřátém oleji osmahneme dozlatova. V závislosti na druhu dýně, buď dýni oloupeme, nebo neloupeme (například hokaido). Nyní přidáme dýni nakrájenou na kostky, zalijeme silným zeleninovým vývarem a povaříme cca 20 až 25 minut, dokud nám dýně nezměkne. Po uvaření si dýňovou polévku propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme ručním mixérem. Vzniklý dýňový krém ochutíme barevným pepřem, kari kořením, podle chuti osolíme a přidáme sladkou smetanu (velký kelímek). Dýňovou krémovou polévku ještě chvilku povaříme na mírném plameni a přidáme do ní lžíci másla. Máslo zjemní chuť a dýňový krém získá krásný lesk. Mezitím si nakrájíme na kostky bílé pečivo a na rozpálené pánvi s trochou oleje osmahneme. Dýňovou krémovou polévku s kari servírujeme na hlubokém talíři s pár kostkami bílého pečiva.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena