1 špetka | sůl | |
3 ks | vejce | |
220 g | máslo | |
0.5 ks | citron | |
2 lžičky | kypřicí prášek do pečiva | |
350 g | dýně | |
2 lžičky | skořice mletá | |
250 g | hladká mouka | |
100 g | vlašské ořechy | |
1 lžička | jedlá soda | |
1 lžička | sušený zázvor | |
150 g | třtinový cukr | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
máslo na vymazání formy | ||
strouhanka na vysypání |
1. Dýni hokkaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme měkký střed a zbytek nakrájíme na měsíčky. Dýni poklademe na olejem vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech. Dýni pečeme doměkka cca 20 minut při 180 °C.
2. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme třtinový cukr a roztopené máslo. Vyšleháme vařečkou nebo mixérem. Mouku prosejeme do mísy společně se sodou, práškem do pečiva, skořicí a zázvorem. Do vyšlehané vaječné směsi přidáme šťávu z půlky citronu. Postupně zašleháváme prosátou mouku s ostatními ingrediencemi. Vychladlou pečenou dýni rozmixujeme na pyré. Do těsta zašleháme dýňové pyré. Jako poslední vmícháme nasekané vlašské ořechy.
3. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto vlijeme do formy a uhladíme. Dýňovou bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 40 - 60 minut. Vpichem špejle vyzkoušíme, zda je bábovka hotová. Špejle musí zůstat suchá. Upečenou bábovku vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.
4. Dýňovou bábovku pocukrujeme, nakrájíme na dílky a podáváme k čaji nebo kávě jako sladké pohoštění.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Dýňový speciál: Top recepty, které si navždy zamilujete
Dýně jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, oslav Halloweenu a čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. S příchodem sychravého počasí zařazujeme do svého jídelníčku dýně na vícero způsobů, jejich velkou výhodou je, že jdou připravit naslano i nasladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé.
Thajsko, Indie i Amerika: Dýně a její zpracování ve světových kuchyních
Dýně známe jako báječnou podzimní dekoraci, ale mnozí z nás nedají dopustit ani na zdravé a chutné dýňové pokrmy. Na zahradách dýně působí tak trochu jako rozpínavý plevel, ale nakonec jsme rádi za úrodu plodů, které při správném skladování mohou vydržet až do jara. A česká kuchyně rozhodně není jediná, ve které má dýně na podzim stálé místo ve zpracování.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena