2 ks | cibule | |
1 lžička | kmín | |
80 g | sádlo | |
2 ks | mrkev | |
1 kostka | Masox | |
2 lžíce | hladká mouka | |
500 g | hovězí maso | |
1 lžíce | worcestrová omáčka | |
2 balíčky | mražený hrášek s mrkví | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
citron | ||
cukr krupice | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
máslo | ||
příloha | ||
brambory vařené |
Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Sádlo rozpustíme v kastrolu a smažíme na něm cibuli, dokud nezesklovatí . Přidáme maso a zprudka opékáme, dokud se maso nezatáhne a nepustí šťávu. Pak ho osolíme, okmínujeme a opepříme. Podlijeme vývarem, připraveným z kostky masoxu a hrnku horké vody. Hovězí necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou asi 2 hodiny, podle druhu masa. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Osmahneme ji na másle, pak přisypeme i mraženou mrkev s hráškem a ještě chvíli smažíme, dokud mražená zelenina nepovolí. Posolíme, pokapeme worcesterovou omáčkou a citronovou šťávou, podle chuti můžeme i osladit lžičkou cukru. Mrkvovou směs přidáme k masu a společně dusíme do změknutí masa. Podle potřeby podléváme. Z másla a hladké mouky usmažíme růžovou jíšku a necháme ji vychladnout. Vychladlou ji vmícháme ke konci dušení k masu a zelenině. Omáčka se zahustí. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, nebo i šťávou z citronu. Pozn: K přípravě můžeme použít hovězí maso zadní i libovější přední, nebo i roštěnec. Dobu přípravy lze zkrátit, pokud budeme maso vařit s mrkví v papinově hrnci. Hovězí maso, dušené s mrkví a hráškem, podáváme s uvařenými brambory.
Kupujeme hovězí maso: Víte, jak upravit hovězí roštěnec, kližku či plec?
Nákup masa je pro některé výpravou do neznáma. A co teprve rozluštit, k čemu se hodí plec, kližka nebo roštěnec. Tady je jednoduchý klíč k hovězímu - jeho výběru a přípravě.
Dokonalý hovězí biftek: Jak na to, aby byl opravdu šťavnatý?
Netroufáte si na přípravu pravého bifteku? Pokud dodržíte určité zásady, nemusíte mít obavy, že se něco nepovede.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena