500 ml | vývar | |
2 lžíce | máslo | |
150 ml | bílé víno | |
3 lžíce | hladká mouka | |
150 ml | smetana na vaření | |
4 plátky | hovězí kýta | |
2 ks | cibule šalotka | |
1 hrst | čerstvá pažitka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
3 lžíce | olej | |
150 ml | voda | |
1 lžíce | hořčice plnotučná | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Plátky masa přibližně o váze 150 g naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a v hrnci na oleji z obou stran zprudka opečeme. Pak maso podlijeme vínem a vodou a zakryté zvolna dusíme doměkka. Mezitím si připravíme z cibulky, másla a mouky světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Měkké plátky masa vyjmeme, výpek naředíme vývarem a vše přivedeme k varu. Pak vmícháme připravenou jíšku a zvolna vaříme asi 20 minut. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ochutíme nasekanou pažitkou, vše necháme přejít varem a vložíme plátky masa, které už jen prohřejeme. Dušené hovězí plátky rozdělíme na porce, přelijeme pažitkovou omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem jako hlavní chod.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena