700 g | hovězí zadní | |
3 ks | cibule šalotka | |
2 stroužky | česnek | |
200 ml | červené víno | |
podle chuti | ||
---|---|---|
3 špetky | sůl | |
2 špetky | mletý černý pepř | |
1-2 větvičky | čerstvý rozmarýn | |
podle potřeby | ||
3 lžíce | olej | |
300 ml | hovězí vývar |
Hovězí kýtu očistíme a nakrájíme na kostky asi 4x4 cm, které osolíme a opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Cibuli šalotku nasekáme nadrobno a oloupaný česnek prolisujeme.
V kastrolu na rozpáleném oleji zprudka opečeme kousky masa dohněda. Pak přidáme šalotku a vše restujeme, dokud cibulka nezměkne. Následně směs podlijeme červeným vínem, ochutíme prolisovaným česnekem, přidáme větvičky čerstvého rozmarýnu a vše přivedeme k varu. Tekutinu necháme zredukovat asi na polovinu. Poté teplotu snížíme a maso dusíme zakryté za občasného míchání a přilévání vývaru doměkka. Z omáčky odstraníme rozmarýn a vše podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Dušené hovězí kostky na rozmarýnu rozdělíme na porce a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou knedlíky, případně jen pečivo.
Vaříme z hovězího: Recept na španělského ptáčka krok za krokem
Plátek hovězího plněný vejcem, okurkou, slaninou a párkem. Kdo by neznal klasického španělského ptáčka. Příprava je trochu zdlouhavější, ale ne tak náročná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vaříme krok za krokem.
Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem
Dnes si ukážeme, jak si připravit domácí hovězí vývar. Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na jeho přípravu vyhradíme dostatek času.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena