3 stroužky | česnek | |
250 g | cibule | |
4-5 lžic | sádlo | |
2 lžíce | rajčatový protlak | |
1.5 lžíce | hladká mouka | |
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
250 ml | černé pivo | |
800 g | kančí plec | |
1 lžička | mletá uzená paprika | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
drcený kmín | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
vývar |
Maso očistíme, nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Připravíme si cibulovou jíšku s paprikou. Na pánvi na části sádla opečeme cibulku dozlatova, pak vmícháme sladkou a uzenou mletou papriku. Jakmile paprika zpění, směs zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání vše ještě asi 2 minuty restujeme. Potom pánev odložíme mimo teplo a necháme zchladnout. Nakrájené maso orestujeme v hrnci na zbývajícím sádle dorůžova. Maso ochutíme kmínem, česnekem a rajčatovým protlakem. Vše krátce opečeme a přidáme cibulovou směs z pánve. Vše podlijeme pivem a zvolna dusíme doměkka. Během dušení maso podléváme podle potřeby vývarem. Dušenou kančí plec na pivu rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem nebo noky.
Jak na to: Grilování mletého masa a zvěřiny
Míchané maso nebo mleté směsi jsou velmi oblíbené pro grilování. U nás možná méně využívané, ale v zahraničí se s nimi setkáváte hodně často. Vyzkoušejte tedy i vy, pokud jste tak ještě neučinili.
Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období přehledně v receptech
Masopust má v současné době několik významů. Někdo lidé si pod tímto názvem představí období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Pro jiné je masopust jen třídenním svátkem, který se skládá z masopustní neděle, masopustního pondělí a masopustního úterý. Dřív se v tuto dobu pořádaly zabijačky a nejrůznější veselice, hodně se tančilo a také dosyta jedlo, protože pak následoval čtyřicetidenní půst a lidé si maso museli odpustit. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší únorové pochoutky, které k masopustu patří.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena