Dušená cuketa se zeleninou Je rychlý recept na skvělé letní jídlo na pomezí leča a ratatouile.
Hodnocení
4.7
/ 5 (10x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Ostatní
Česnek4 stroužky
Cibule1 ks
Cuketa2 ks
Rajčatový protlak2 lžíce
Olivový olej2 lžíce
Paprika zelená4 ks
Cherry rajče10 ks
Fazole zelené200 g
Chilli vločky1 lžička
Domácí rajčatová šťáva500 ml
Podle chuti
Sůl
Čerstvě mletý černý pepř
Postup přípravy
Cuketu pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 3 mm.
Čerstvou zelenou papriku zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na větší hrubé kusy.
Zeleným fazolkám odkrojíme konce, zbavíme je vláken, pokrájíme na delší kusy a omyjeme.
Cibuli pokrájíme na měsíčky.
Česnek pokrájíme na plátky.
Cherry pokrájíme na poloviny.
Na rozehřátém oleji orestujeme chilli vločky a cibuli do sklovita, poté krátce restujeme přihozené plátky česneku, až se pěkně rozvoní.
Přidáme rajčatový protlak a krátce orestujeme, přilijeme domácí rajčatovou šťávu, přidáme zelenou papriku a cherry rajčata.
Osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a chvíli opékáme za stálého míchání do odpaření tekutiny. Zeleninu podlijeme horkou vodou, vložíme kolečka cukety a přikryté dusíme, až je cuketa al dente.
Na závěr přihodíme mladé zelené fazolky a necháme spolu jen krátce povařit.
Dušenou cuketu se zeleninou servírujeme horkou jako samostatné hlavní jídlo, které nejlépe chutná s krajícem čerstvého domácího chleba, ale můžeme podávat i s vařenými novými brambory. Jde o rychlý a velmi chutný lehký letní oběd či večeři.