4 stroužky | česnek | |
2 lžíce | olej | |
1-2 lžičky | sůl | |
1-2 špetky | majoránka | |
1-2 ks | cibule | |
1 svazek | mrkev | |
2 hrnky | čočka | |
2 lístky | bobkový list | |
0.5 lžičky | mletý barevný pepř | |
1 balíček | uzené tofu | |
1-2 lžíce | koření Horalka | |
1-2 lžíce | sušené lahůdkové droždí | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olivový olej |
Čočku propláchneme a namočíme na 12 hodin i více do vody. Čočku poté scedíme a odebereme 2 hrnky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na drobnější kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousíčky, já použila opravdu velkou cibuli, máme to tak rádi. Větší stroužky česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a nejprve dozlatova osmahneme cibuli. Smažíme asi 5 - 10 minut na mírném ohni. Poté přihodíme česnek, necháme krátce rozvonět, vsypeme mrkev a orestujeme. Přidáme čočku, zalijeme horkou vodou, přidáme bobkový list, koření Horalka, pepř a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme do změknutí. Já měla hotovo asi za 35 minut. Podle potřeby přiléváme vodu, to kdyby se příliš rychle vytratila. Podušenou čočku s mrkví dochutíme rozemnutou majoránkou, solí a sušeným lahůdkovým droždím. Tofu nakrájíme na plátky a na grilovací pánvi na troše oleje po obou stranách opečeme, až je tofu zlatavé. Dušenou čočku s mrkví dáme na talíře, poklademe plátky tofu a podáváme. Můžeme přikusovat čerstvý chléb, případně jen sterilovanou okurku apod.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena