2 stroužky | česnek | |
1 ks | cibule | |
1 ks | pórek | |
2 ks | chilli paprička | |
1 ks | bobkový list | |
6 kuliček | nové koření | |
10 kuliček | celý černý pepř | |
700 g | drůbeží skelety | |
příloha | ||
---|---|---|
1 stroužek | česnek | |
1 ks | vejce | |
40 g | máslo | |
150-200 g | strouhanka | |
150-200 g | kuřecí játra | |
1 špetka | sušený libeček | |
0.5 lžičky | sušená majoránka | |
2 špetky | drcené chilli | |
podle chuti | ||
sůl |
1. Drůbeží maso (kuřecí a krůtí skelety, odřezky drůbežího masa, křídla i droby) zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Z povrchu sesbíráme sítkem vzniklou pěnu a pak přidáme celý černý pepř, nové koření, bobkový list, 2 - 3 ks chilli papričky, cibuli a celé stroužky česneku. Při mírné teplotě necháme vývar "táhnout" alespoň 3 hodiny. Hotový vývar scedíme.
2. Mezitím si připravíme játrové knedlíčky. Kuřecí játra nožem naškrabeme na jemno. V míse utřeme změklé máslo se solí a pepřem do pěny. Pak vmícháme připravená játra, vejce, libeček, drcené chilli, majoránku a prolisovaný česnek. Nakonec vše podle potřeby zahustíme bílou strouhankou a necháme asi 30 minut odležet. Pak ze zavářky vytvarujeme malé knedlíčky.
3. Očištěný malý pórek nakrájíme na jemné nudličky, vložíme do scezeného vroucího drůbežího vývaru a povaříme asi 8 minut. Na konec do vývaru přidáme játrové knedlíčky a zvolna vaříme přibližně 10 minut. Polévku odstavíme z tepla a podle chuti osolíme a opepříme.
4. Pikantní drůbeží vývar s pórkem a játrovými knedlíčky podáváme s pečivem.
Zavářky do polévek: Zkuste domácí nudle, játrové knedlíčky i nočky se sýrem
Zavářky a vložky polévku nejen zahustí, ale také zvýší její výživnost a sytivost. Pojďme se společně naučit základní strouhání, domácí nudle, knedlíčky, noky i nudle z palačinkového těsta.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Aromatický libeček nejen do polévky: Zpestří chuť pokrmů a pročistí tělo
Kdo vaří s libečkem, ví, že má nejen velmi výrazné aroma, ale také spoustu využití při vaření, a to nejen v polévkách. Pojďme se na tuto úžasnou bylinku podívat blíže.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena