300 g | červený rybíz | |
těsto | ||
---|---|---|
500 g | hladká mouka | |
1 balíček | prášek do pečiva | |
250 g | cukr moučka | |
2 ks | vejce (M/L) | |
2 ks | žloutek | |
150 ml | mléko | |
250 g | tuk na pečení | |
krém | ||
1 balíček | vanilkový pudinkový prášek | |
4 lžíce | cukr | |
300 ml | mléko | |
2 ks | vaječný bílek |
1. Přípravu začneme pudinkovým krémem. Z vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh. Z pudinkového vanilkového prášku, cukru a mléka uvaříme hustý pudink. Ještě do horkého pudinku zapracujeme ušlehaný sníh a krém necháme vychladnout.
2. Rybíz zbavíme stopek a očistíme. Pekáček vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 180°C.
3. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, důkladně vmícháme moučkový cukr a přidáme na kousky nakrájený rostlinný tuk nebo máslo. Z takto připravené směsi prsty vytvoříme drobenku. Poté oddělíme asi jednu třetinu množství drobenky, které odložíme do lednice. Do zbývající drobenky přidáme vejce se zbývajícími žloutky a mléko a vypracujeme těsto, které rozprostřeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Na těsto naneseme pudinkový krém a posypeme hustě rybízem a vrstvu rybízu pokryjeme drobenkou. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180°C stupňů přibližně 30 až 35 minut dozlatova. Poté ho necháme zcela vychladnout a nakrájíme na dílky.
4. Drobenkový koláč s rybízem a pudinkem podáváme ke kávě nebo čaji a jen tak na chuť.
Vše o rybízu – druhy, prospěšné látky a využití v kuchyni
Rybíz je oblíbené bobulové ovoce, které najdeme snad na každé zahrádce. Pěstuje se červený, bílý nebo černý druh, ale na trhu je i růžová, sladší varianta. Právě v těchto letních dnech nastává doba sběru rybízu, a tak se o něm pojďme dozvědět něco víc.
Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem
Dnes si podle FOTOPOSTUPU krok za krokem ukážeme, jak rychle připravit rybízový koláč s drobenkou. Je jednnoduchý, rychlý a výborný.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena