Citronovou šťávu smícháme s vanilkovým cukrem a horkou vodou, poté 5 minut provaříme. Banány (hrušky, jablka) oloupeme, rozkrojíme na polovinu a ponoříme do horké citronové šťávy. Necháme vychladnout, vyndáme a dáme oschnout.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem, přidáme vejce, mléko i rozpuštěný tuk a zaděláme hladké těsto.
Těsto naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy (menší plech), uhladíme a poklademe banány.
Hrubou mouku, cukr a změklé máslo smícháme v míse a vytvoříme si polosypkou drobenku. Podle chuti můžeme na drobenku použít vanilkový cukr nebo přidat skořici, kakao či kokos. Drobenkou hustě posypeme koláč.
Drobenkový banánový koláč pečeme v předehřáté troubě asi 25 - 30 minut na 180 °C. Před podáváním koláč ještě můžeme posypat moučkovým cukrem.