1 lžička | sůl | |
1 ks | cibule | |
0.5 ks | celer | |
2-2 l | voda | |
2-3 ks | mrkev | |
2 lístky | bobkový list | |
3-4 kuličky | nové koření | |
1 ks | kedluben | |
5-6 kuliček | barevný celý pepř | |
2 ks | jarní cibulka s natí | |
3-4 ks | květák (růžičky) | |
1 ks | petrželový kořen | |
1 svazek | čerstvé bylinky (petrželka, libeček, celerová nať) |
Kořenovou zeleninu a kedluben oloupeme, růžičky květáku omyjeme, jarní cibulku očistíme, žlutou cibuli necháme i se slupkou. Bylinky omyjeme a necháme okapat. Zeleninu nakrájíme na větší kusy, jarní cibulku na špalíčky. Koření dáme do uzavíratelného sítka. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme bylinky, lžičku soli a koření. Zeleninu zalijeme až po okraj hrnce vodou a dáme vařit. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a pozvolna vaříme cca 70 minut. Zeleninový vývar by měl mít díky neoloupané cibuli krásně sytou barvu. Z vývaru vyjmeme sítko s kořením, zeleninu a přecedíme ho. Takto připravený zeleninový vývar je ideálním základem pro mnoho (nejen) polévkových receptů. Vyplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamrazit. Tak máme vždy připravený domácí zeleninový vývar pro přípravu řady pokrmů. Část vývaru můžeme společně s povařenou zeleninou rozmixovat do požadované hustoty, dochutit a zjemnit smetanou. Připravíme si tak lahodnou polévku. Případně lze vývar doplnit na kousky nakrájenou zeleninou, nudlemi, zvlášť uvařenými knedlíčky apod.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Nejlepší vyprošťováky: Silný vývar, poctivá česnekačka a rajčatový elixír vás postaví na nohy
Máme před sebou silvestrovskou noc, která ve většině případů končí bujarým večírkem a nadměrným popíjením alkoholu. Nový rok tak většinou začínáme bolehlavem, nevolnostmi a únavou, proto dnes nesmí chybět tipy na ty nejlepší vyprošťováky. Věděli jste, že kromě česnečky a vývaru se vyplatí sáhnout i po medu, mátovém čaji nebo avokádu? Při kocovině mají výborné účinky, dodají tělu přesně ty správné vitamíny a minerály, o které jsme tělo alkoholem ochudili.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena