1 palička | česnek | |
1 lžíce | sůl | |
1 ks | cibule | |
4 ks | mrkev | |
2 ks | bobkový list | |
10 kuliček | celý pepř | |
0.5 kg | vepřové plecko | |
0.5 kg | vepřová kůže | |
3 kuličky | celé nové koření | |
1 ks | feferonka | |
1.5 kg | vepřové nožičky | |
3 kg | vepřové koleno zadní | |
2 ks | čerstvý petrželový kořen | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cibule | ||
ocet vinný | ||
mletá sladká paprika |
Očistíme cibuli, mrkev, petrželový kořen, česnek a feferonku a omyjeme. Vepřové koleno, vepřové nožičky a kůže očistíme od chloupků a nečistot, omyjeme i s vepřovým pleckem a všechno vložíme do vhodného velkého hrnce. Do hrnce přidáme očištěnou zeleninu v celku, přihodíme bobkové listy, celé černý pepř a celé nové koření, osolíme a zalijeme dostatečným množstvím studené vody. Přivedeme pomalu do varu a vaříme nepřikryté na nejnižším plameni se sotva znatelným čeřením i 5 a půl hodiny, dokud maso nezměkne. Během vaření vodu už nedoléváme, do masa nepícháme, neotáčíme ho, žádnou pěnu nesbíráme, nebo se při pomalém vaření netvoří, vývar se pomalým vařením vyčeří sám. Když jsou maso i zelenina měkké, vybereme je do mísy, koleno i nožičky vykostíme. Všechno pokrájíme na menší kusy - maso, zeleninu a kůže a necháme vychladnout. Vše rovnoměrně rozdělíme do umělohmotných misek s uzávěrem, také do pekáče, nebo hlubokých talířů. Umělohmotné misky se uzavřou, dají se dobře skladovat i přenášet k obdarovaným přátelům. Z vývaru vyhodíme cibuli, česnek a koření. Pokud je třeba, vývar odmastíme, přecedíme přes husté síto do jiného hrnce. Vlažným vývarem zalijeme připravené maso, kůži a zeleninu v nádobách a necháme volně na stole vychladnout, až vznikne z vývaru hustý a čirý rosol a potom vložíme do chladničky. Domácí zabijačkovou huspeninu servírujeme s octem a krajícem dobrého čerstvého domácího chleba. Před konzumací pokrájíme syrovou cibuli na kolečka a dáme na povrch huspeniny, kterou můžeme poprášit mletou sladkou paprikou a petrželovou natí.
Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období přehledně v receptech
Masopust má v současné době několik významů. Někdo lidé si pod tímto názvem představí období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Pro jiné je masopust jen třídenním svátkem, který se skládá z masopustní neděle, masopustního pondělí a masopustního úterý. Dřív se v tuto dobu pořádaly zabijačky a nejrůznější veselice, hodně se tančilo a také dosyta jedlo, protože pak následoval čtyřicetidenní půst a lidé si maso museli odpustit. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší únorové pochoutky, které k masopustu patří.
Videorecept: Vyzkoušejte masopustní smažené koblihy ze sladkých brambor
Tradiční české koblihy k masopustu neodmyslitelně patří. Ale pokud v kuchyni rádi experimentujete, zkuste si připravit koblížky z těsta, jehož základem jsou sladké brambory, Nepotřebují dlouhé kynutí jako koblihy klasické a na chuti jim to vůbec neubírá. Navíc si je mohou dopřát i celiaci, jsou totiž bezlepkové.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena