Zhruba 2/3 masa nakrájíme na menší kousky asi 2 x 2 cm. Zbytek masa pomeleme v mlýnku, nebo rozsekáme v mixéru. Připravíme roztok soli, řeznické nakládací solicí směsi, cukru a jednoho dl vody. Obě masa smícháme a přidáme solný roztok.
Masovou směs velmi důkladně promícháme v kuchyňském robotu s hnětacími háky. Nejméně 10 minut, případně 20 minut ručně. Do směsi přidáme tři prolisované stroužky česneku.
Směs na domácí vepřovou šunku dáme do mikrotenového sáčku a pořádně napěchujeme do šunkovaru. Směs naplníme asi jeden centimetr pod horní okraj. Šunkovar uzavřeme a dáme do lednice na 24 hodin odležet. Při dušení šunky postupujeme přesně podle návodu k použití šunkovaru.
Hotovou domácí vepřovou šunku s česnekem dáme před podáváním vždy vychladit. Čerstvá vydrží v lednici asi dva dny, ale myslím, že ji slupnete dříve.