těsto | ||
---|---|---|
50 g | máslo | |
25 g | droždí | |
1 lžíce | med | |
500 g | hladká mouka | |
125 ml | vlažná voda | |
125 ml | vlažné mléko | |
1 lžička | mořská sůl | |
na potření | ||
1 ks | žloutek |
Zaděláme si klasicky kvásek - smícháme droždí, vlažné mléko, trochu mouky a špetku cukru. Necháme chvíli vykynout. Mouku prosejeme do mísy. Přidáme mořskou sůl, máslo s medem, vodu a kvásek. Ručním šlehačem vyšleháme. Těsto na veku necháme kynout asi půl hodiny. Poté těsto rozdělíme na 2 díly. Z každého dílu vytvoříme veky - budeme tedy mít 2 veky. Domácí veky dáme na plech a necháme kynout ještě půl hodiny. Poté potřeme žloutkem a pečeme při 200 °C asi 15 minut. Upečené domácí veky podáváme podle potřeby nebo fantazie.
Chystáte se připravit vajíčkovou pomazánku ze zbylých vajíček? Upečte si k ní voňavé a křupavé domácí rohlíky, housky nebo výbornou cibulovou bagetku!
Skvělá na chlebíčky! Veka z domácí pekárny krok za krokem
Ohlásila se neočekávaná návštěva? Nemáte veku na chlebíčky? Žádný problém, podle FOTORECEPTU si upečeme veku doma, navíc je mnohem lepší než kupovaná.
Autor:Any
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena