500 g | hladká mouka | |
7 g | sušené droždí | |
1 lžička | sůl | |
2 lžičky | třtinový cukr | |
250 g | teplá voda | |
1 lžíce | olivový olej |
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme balíček sušeného droždí, 2 lžičky třtinového cukru a lžičku soli. Promícháme, zalijeme teplou vodou a uhněteme pevné a pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 1 hodinu kynout. Poté těsto rozdělíme na 8 ks, vyválíme bochánky, které přikryjeme utěrkou a opět necháme zhruba 20 minut kynout. Vodu osolíme, přidáme do ní olej a přivedeme k varu. Pomocí prstu uděláme doprostřed bagelu důlek a vložíme na 30 vteřin do vroucí vody. Následně bagely přendáme na plech, posypeme solí, případně semínky a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů.
Veganské bagely pečeme dozlatova zhruba 20 minut.
Po upečení necháme bagely vychladnout a plníme je oblíbenou pomazánkou. Vynikající jsou na slano i na sladko.
Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky
Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena