1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
250 ml | mléko | |
0.5 kostky | droždí | |
500 g | hladká mouka | |
500 g | sádlo na smažení | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
200 g | zakysaná smetana | |
150 g | švestková povidla | |
150 g | strouhaný tvrdý tvaroh |
Mléko rozdělíme do dvou kastrolků a oba lehce zahřejeme. V jednom kastrolku rozpustíme máslo a ve druhém si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Bude to trvat asi dvacet minut. Mouku prosejeme do větší mísy, přimícháme špetku soli, přidáme zbytek cukru, rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko s máslem a mléko s kváskem. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout. Z vykynutého těsta na vdolky vyválíme na pomoučeném vále plát silný asi 1,5 cm. Obráceným hrnečkem vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme ještě chvíli nakynout. Mezitím rozpustíme v kastrolu sádlo. Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj placem důlek, jinak by vdolky příliš vyběhly a byly by kulaté. Také se takto lépe prosmaží. Vdolky osmažíme v horkém tuku důlkem dolů, pak je otočíme a usmažíme dozlatova i z druhé strany. Z pánve je vyjmeme na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk. Když vdolky vychladnou, potřeme je povidly a namazanou stranou obalíme v nastrouhaném tvrdém tvarohu. Nakonec ještě domácí vdolky ozdobíme zakysanou smetanou.
Vdolky na 7 způsobů: S tvarohem, smetanou i povidly
Vdolky, pro někoho obyčejné, pro někoho nenahraditelné. Smažené kynuté pečivo z jemného těsta, které má uprostřed důlek a plní se marmeládou, povidly, tvarohem, zakysanou smetanou či šlehačkou, skvěle chutnají i s rozvařeným drobným ovocem. Netradičně se dají připravit také z bramborového těsta. Pojďme se podívat na 7 podařených receptů, které mají naši čtenáři nejraději.
Autor:Alakarte-cz
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena